In mei werd de sportsector opgeschrikt door een aangekondigde btw-verhoging op sportbeoefening door het nieuw gevormde kabinet. Een mogelijke btw-verhoging (van 9% naar 21%) zal ingaan per 2026. Dit is een ontwikkeling met grote gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van alle Nederlanders. Samen
met partners in de sport, zoals NOC*NSF, KNVB en KNLTB, werkt het Platform Ondernemende Sportaanbieders POS (waar de BKS onderdeel van is), aan een campagne om invloed uit te oefenen op de politiek met als doel de voorgenomen btw-verhoging te voorkomen.

De voorgenomen btw-verhoging van 9% naar 21% betekent dat de prijzen van (toegangs)kaartjes en abonnementen voor sport bij ondernemende sportaanbieders, waaronder ook klim- en boulderhallen, zullen stijgen. Hierdoor zullen, op basis van berekeningen van de overheid, naar verwachting 500.000 tot 650.000 mensen minder gaan sporten. Een desastreuse ontwikkeling voor de gezondheid en het welzijn van alle Nederlanders!

Grote impact op Nederland: minder mensen die sporten
Ruim 7 miljoen Nederlanders sporten bij een ondernemende sportaanbieder, waarvan een groot deel in
verenigingsverband. De voorgenomen btw-verhoging zal dus miljoenen sporters in hun portemonnee raken en nog veel erger: het aantal sporters in ons land met enorme cijfers doen afnemen. Sportondernemers, verenigd in het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), vrezen dat de btw-verhoging zal leiden tot verdere verminderde fysieke en mentale gezondheid, beweegarmoede en een lagere zwemveiligheid. POS roept de coalitiepartners op om sport en bewegen voor alle Nederlanders toegankelijk en betaalbaar te houden door de btw niet te verhogen, maar sportbeoefening juist te stimuleren. De btw-verhoging op sportbeoefening staat namelijk lijnrecht tegenover de ambitie van de coalitiepartijen, om juist sport en bewegen meer in te zetten als preventief middel tegen stijgende zorgkosten.

Minder sportparticipatie door verhogen btw
De overheid heeft in 2023 in kaart gebracht wat de impact is van het afschaffen van het verlaagd btw-tarief op
sportbeoefening:

  • Sportparticipatie zal afnemen met 500.000 – 650.000 mensen. Zij sporten minder of niet (meer) en er zal sprake zijn van minder instroom van nieuwe sporters.
  • Een jaarlijkse lastenverzwaring voor sporters in Nederland van 200-260 miljoen euro.
  • De afname van sportparticipatie zal nog groter zijn onder kwetsbare doelgroepen met kleine beurs.
  • De sportsector krijgt, naar schatting, te maken met een omzetverlies van 110-155 miljoen euro. Het
    aanbod sportfaciliteiten zal in Nederland waarschijnlijk afnemen, doordat ondernemers het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NKBV (@_nkbv)